Vitamine A

Functie vitamine A

Vitamine A (retinol) is een vetoplosbare vitamine die onder andere van belang is voor de ogen. Het zorgt ervoor dat wij ‘s nachts goed kunnen zien. Ook is retinol belangrijk om infecties van de luchtwegen te voorkomen en voor het behoud van een gave huid. Verder is Vitamine A van belang bij de celdeling, kwaliteit van de slijmvliezen en voor de wondheling.

Voor het vervoer door het lichaam heeft vitamine A eiwitten nodig. Vandaar dat het belangrijk is om naast voldoende vitamine A ook genoeg eiwitten te eten zodat vitamine A zijn werk kan doen.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A zit van nature in producten van dierlijke oorsprong zoals vlees, zuivel, eieren en vis. In lever zit heel veel vitamine A. Aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten wordt vitamine A vaak kunstmatig toegevoegd. Het lichaam kan vitamine A ook zelf aanmaken uit Beta-caroteen. Betacaroteen zit voornamelijk in groene groente en wortelen, paprika’s en tomaten

Verschijnselen bij tekorten

Mensen die geen of weinig gebruik maken van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vlees en vleeswaren, kunnen extra vitamine A gebruiken. Dit geldt ook voor mensen die geen boter op hun brood smeren.

De verschijnselen die u kunt merken bij een tekort aan vitamine A zijn onder andere rode, jeukende ogen of andere geïrriteerde slijmvliezen. Ook nachtblindheid, een ruwe huid en overgevoeligheid voor verkoudheden en infecties kunnen erop wijzen dat er sprake is van een vitaminegebrek.

Te veel vitamine A

De bovengrens voor vitamine A varieert van 800 microgram per dag voor baby’s van 1 tot 3 jaar tot 3000 microgram per dag voor volwassenen. Een teveel aan vitamine A kan optreden bij mensen die zeer overmatig gebruik maken van lever en leverproducten.

Vitamine A en zwangerschap

Vrouwen die zwanger zijn moeten extra goed opletten op de hoeveelheid lever en leverproducten die zij gebruiken. Omdat in lever(-producten) zeer veel vitamine A zit, wordt afgeraden dit tijdens de zwangerschap te eten omdat een teveel aan vitamine A ernstige aangeboren afwijkingen kan veroorzaken.

Wist u dat…..

Gekookte eieren veel vitamine A bevatten? (1 ei bevat 100 microgram = 12,5 % van ADH)